PRIMARIA COMUNEI LESPEZI

Judetul Iasi

PREZENTARE LOCALA

    Comuna Lespezi este asezata in partea de est a Romaniei, in nord-vestul judetului Iasi pe terasele care apar de o parte si de alta a raului Siret, in partea  de sud -est a Podisului Sucevei.
     Se invecineaza la nord si nord-vest cu orasul Dolhasca din judetul Suceava, la est cu Siretel si Vinatori - comune din judetul Iasi, la sud cu Valea-Seaca iar la vest cu Tatarusi.
    Satul de centru, a fost intemeiat in anul 1821 cand un grup de negustori evrei au obtinut un hrisov de la domnitorul Ionita Sandu Sturza care le dadea dreptul sa infiinteze in aceast loc de langa raul Siret, pe mosia Siretelului, un targ caruia i s-a dat numele "Lespezi". Aceasta denumire se pare ca provine de la lespezile de piatra care se aflau in numar mare in albia si pe malurile raului Siret. Sunt insa in comuna sate infiintate se pare mai devreme si anume: satul Buda, pe la 1800 iar satul Heci, inca de la 1409.
    In prezent, comuna lespezi este formata din satele: Lespezi, heci, Buda, Bursuc Deal, Dumbrava si Bursuc Vale.
    Numarul total al locuitorilor, conform recensamantului din anul 2002 este de 6078.
    Suprafata totala a comunei este de 5270 ha din care 820 ha intravilan si 4450 ha extravilan.
    Activitatea principala specifica zonei este  agricultura.  Activitatile economice principale sunt  comertul, constructiile, prelucrarea  lemnului si exploatarea resurselor naturale (pietris, nisip).